Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αποσπάσματα Πρακτικών από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου & των Δημοτικών Συμβούλων στην εκδήλωση της 4ης Δεκεμβρίου 2015 για το Νερό.


κ. Νάκος: Η εκδήλωση αυτή είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Στα κοινά βρίσκομαι εδώ και 25 χρόνια και κάτι. Εάν κατορθώσω και καλύψω αυτή την τετραετία, πιστεύω να πιάσουμε τα 30. Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα του νερού είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν θα καταλογίσω κι ούτε επιτρέπεται να καταλογίσουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον, αλλά κάποια ερωτήματα που τίθενται σε μένα - θα τα καταθέσω εγώ καλύτερα - είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς συνέπεσε το νερό να είναι μολυσμένο, να μην είναι κατάλληλο, κατά την άποψή μας, αφού δεν το την πίνουμε, με την υλοποίηση της μελέτης ύδρευσης του τόπου μας και της αποχέτευσης. Καλά θα κάνουν, οι ειδικοί και οι υπεύθυνοι του Δήμου, κι εγώ μέσα, αυτό το θέμα να το ξεκαθαρίσουν, τι απ' τα δύο φταίει, κι αν είναι και τα δύο η αιτία αυτού του προβλήματος. Εγώ πιστεύω και τα δύο αυτά μαζί δημιουργούν πρόβλημα.

Και η μελέτη, δεν είναι σωστή, κατά την άποψή μου, και το έχω καταθέσει επανειλημμένα ότι η μελέτη που ξεκινήσαμε εμείς το 2003, δεν έχει καμία σχέση με τη μελέτη που γίνεται σήμερα. Αλλά δεν είναι επί του παρόντος να ασχοληθούμε με τη μελέτη. Θα έρθει ο καιρός για να πούμε για τη μελέτη τι συμβαίνει και ποιο είναι το κόστος και ποιο ήταν το κόστος όταν ξεκίνησε και πώς έφτασε. Αλλά σήμερα, πιο πολύ μιλάμε καθαρά για το νερό, τη μόλυνση του νερού, θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια. Υπάρχει πρόβλημα στο νερό ή δεν υπάρχει.



κ. Λαμπρόπουλος, Δήμαρχος Βοϊου: Στο νερό υπάρχει ένα πρόβλημα. Επειδή όταν έγινε η λίμνη, το φράγμα πάνω της Πραμόριτσας, δεν μπήκαν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή, δεν καθαρίστηκαν τα κούτσουρα που υπήρχαν μέσα στη λίμνη όλα και με τον καιρό άρχισαν να σαπίζουν. Και όταν είναι η θερμοκρασία, αυτό που είπε και η κ. Ζιάρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες, σημαίνει ότι αρχίζει το νερό να μυρίζει.

Και τώρα είχαμε και ένα πρόβλημα περισσότερο, διότι δεν είχαν καθαριστεί τόσο καιρό, δύο - τρία χρόνια, ούτε οι δεξαμενές ούτε τίποτα, ρίχναμε μέσα κι άνθρακα που λέει ο κύριος, ο οποίος έπεφτε με το τσουβάλι που λέμε, οπότε κάποια στιγμή μαύρισε και το νερό. Δεν είναι όμως αυτό, κι ούτε θα ρίξουμε ευθύνες στον έναν και στον άλλον. Δυστυχώς, όμως, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, είναι κάθε καλοκαίρι εδώ και δυο τρία χρόνια, που το νερό μυρίζει. Και όταν λέμε μυρίζει, έχει μια οσμή η οποία, εγώ στο χωριό μου το λέω μπατακίλα, η οποία δεν μπορώ να πω σε μένα δεν μυρίζει ή δεν μυρίζει στους άλλους. Μυρίζει σε εσάς στη Σιάτιστα, και το λέω μυρίζει λίγο περισσότερο, όπως και στη Γαλατινή, διότι αναγκαστήκαμε, και μιλάω μετά λόγου γνώσεως ότι ρίξαμε νερό από τα παλιά αντλιοστάσια στο Τσοτύλι και Νεάπολη και δεν μυρίζει τόσο. Εδώ όμως δεν φταίει το νερό, και δυστυχώς μαζί με το έργο που γίνεται εδώ, μπλέχτηκαν όλα, κι ενώ σας είπε η κ. Ζιάρα ότι πήραν τα αποτελέσματα και είναι καθαρά, αλλά εμείς όμως το νερό μυρίζει. Αυτό είναι το κακό και κοιτάζουμε πώς να λυθεί. Όπως είπε η κ. Ζιάρα, είμαι σε επαφή κι εγώ κι ο κ. Γκερεχτές, θα μπει η χαλαζιακή άμμος, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί κάθε ένα ενάμισης χρόνο. Σε αυτή την εβδομάδα είπαν ότι θα έρθει. Η οζονοποίηση η οποία βγήκε από τότε που άρχισε να δουλεύει το εργοστάσιο, αλλά δυστυχώς, δεν ξέρω, ο ένας ο ειδικός λέει όχι έτσι, ο άλλος λέει αλλιώς, δηλαδή δεν βγάζουμε συμπέρασμα και τώρα λέμε θα μπει σε μια σειρά και θα δούμε.

Εγώ πάντως ζητώ συγγνώμη από εσάς, γιατί σαν Δήμαρχος όχι ότι φταίω εγώ, αλλά εγώ τα δέχομαι όλα μαζί με τους συνεργάτες μου. Κοιτάζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Νομίζω, το έχω πει κι έχουν πει και μια κουβέντα άλλοι, αν δούμε ότι μυρίζει, πρέπει να πάρουμε το νερό, αυτό που παίρνετε πρώτα και να το ρίξουμε τώρα αυτή τη στιγμή μέσα στις δεξαμενές για 15 μέρες, όσο να περάσει αυτή η μπόρα και μετά να ρίξουμε κανονικά και το νερό της Πραμόριτσας. Αλλά να είμαστε σίγουροι ότι δεν μυρίζει.

Τώρα άκουσα και τους κυρίους, αν και δεν ήξερα, έχω αυτόν τον καιρό που ασχολούμαι, για το νερό του Δαφνερού. Αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία, το λέω και δεν κρύβομαι, αλλά νομίζω στη θητεία μας, και το λέω, θα το λύσουμε. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε δεν το θέλουν, ίσως και μέσα σ' ένα χρόνο να το λύσουμε, η Σιάτιστα να πίνει καθαρό νερό και δροσερό κι απ' όλα, να είναι δηλαδή από την πηγή, δεν μπορούν κάποιοι να το φρενάρουν με τον άλφα ή το βήτα τρόπο. Νομίζω ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα και με εισαγγελική παρέμβαση να κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Πάντως, σας διαβεβαιώ ότι η Σιάτιστα θα πιει καθαρότατο νερό.

Και να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει τίποτε, αλλά και αυτό που υπάρχει τώρα ότι το νερό μυρίζει, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία. Αλλά όταν μυρίζει ο άλλος σου λέει, θα πιω το νερό;  Υπάρχει κι αυτό το πρόβλημα. Εγώ σας είπα την πάσα αλήθεια. Όσο για τα τεχνικά, θα σας μιλήσει ο κ. Γκερεχτές για το τι γίνεται μέσα με την ύδρευση, το δίκτυο, τα τεχνικά κι όλα, γιατί αυτός είναι ειδικός σ'αυτά. Σας ευχαριστώ.

κ. Γκερεχτές: Έχω γίνει δέκτης πολλών προβλημάτων: αυτοκίνητα που πέσαν μέσα στα χαντάκια, σπίτια που πλημμύρισαν. Σε όλους όσους συμπολίτες έχουν πρόβλημα, αυτό που τους λέω είναι το εξής: έχω ζητήσει από την επίβλεψη στη Νομαρχία και μου έχει δοθεί η ασφάλεια του συγκεκριμένου έργου. Για κάθε τεχνικό έργο που εκτελείται να ξέρετε ότι είναι ασφαλισμένο, ο οιοσδήποτε συμπολίτης αν συμβεί κάτι, είτε από πλευράς πλημμύρας είτε πέσει το αυτοκίνητο πάθει μια ζημιά, υπάρχουν τα στοιχεία της ασφάλειας του συγκεκριμένου τεχνικού έργου, απευθύνεται στην ασφάλεια, λέει το πρόβλημά του, ζητούνται κάποια δικαιολογητικά και δικαιούται αποζημίωση από την ασφάλεια του έργου.

Μέχρι 18 βαριά 20 Δεκεμβρίου θα γίνονται οι πληρωμές του συγκεκριμένου έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέρα, όλα τα έργα τα οποία θα τελειώνουν, θα χρηματοδοτηθούν από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Το πώς θα γίνει αυτό, το με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, το ποιο έργο θα έχει προτεραιότητα, το αν ο ανάδοχος θα είναι ίδιος ή θα χρειαστεί να γίνει μια άλλη πρόταση για να βγει άλλος ανάδοχος για την υλοποίηση των έργων τα οποία είναι σταματημένα, δεν μπορεί να σάς απαντήσει αυτή τη στιγμή κανένας, ούτε εσάς σαν Επιτροπή ούτε εμάς σαν Δήμο ούτε η ίδια η Περιφέρεια δεν γνωρίζει.

Αυτό που γνωρίζουμε και έχει ειπωθεί είναι ότι υπάρχουν 4 δις ευρώ, τα οποία έχουν γυρίσει, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί και αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα 4 δις θα κινηθούν διαδικασίες. Τα έργα που θα εκτελεστούν όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα υπόλοιπο υλοποίησης κοντά στο 1.200.000 με 1.300.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί. Σαν φυσικό αντικείμενο κατασκευής και σαν έργα αποκαταστάσεων.

κ. Ζευκλής: Όσον αφορά την ποιότητα του νερού, η ποιότητα του νερού νομίζω ότι δεν χρειάζεται καμία ανάλυση από κανέναν ειδικό για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν στιγμές που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακατάλληλο. Δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι είναι. Επειδή τυγχάνει να δραστηριοποιούμαι και στο Δήμο Ασκίου, υπάρχουν στιγμές πραγματικά που δεν πίνεται ούτε καν να νιφτείς, να πλύνεις τα χέρια σου. Κι υπάρχουνε στιγμές που υπάρχει διαύγεια, έτσι είναι ένας μεγάλος κύκλος. Αυτό όμως έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Θεωρώ ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο, όσον εμπλέκεται η υγεία και έχουμε Δήμαρχο γιατρό. Και δεν ξέρω πραγματικά, αν σταματάει στο επίπεδο του Δήμου.

Μιας και ο σημερινός Δήμος, ένας Δήμος που δεν έχει τα οικονομικά που είχε παλιότερα να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλα προβλήματα και τόσο γρήγορα μάλιστα, γιατί είναι και οι διαδικασίες στη μέση. Άρα, πραγματικά, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να εμπλέξουμε και τους υπόλοιπους φορείς σε αυτή τη συζήτηση, μιας και ένας μεγάλος πληθυσμός σήμερα πίνει, αρκετό καιρό, πέρασαν πια δύο χρόνια από όταν είμασταν μαζί και τα συζητούσαμε παλιότερα....
Δήμαρχος: Να σε διακόψω. Μόνο κατά περιόδους.
Ζευκλής: Κατά περιόδους είπα κι εγώ.
Δήμαρχος: Θυμάστε τι αγώνες κάναμε τότε που εγώ άρχισα να λέω το νερό τότε που είμασταν αντιπολίτεση, το νερό μπατακίλα και όλα.

Ζευκλής: Τώρα είστε σε θέση να δώσετε και τη λύση, και δυστυχώς, ο χρόνος κυλάει εναντίον σας.
Νομίζω, ότι πρέπει να εμπλακεί, εάν θεωρείτε ότι μια τέτοια συνάντηση ανθρώπων από εδώ από τον τόπο μας, να κάνουμε μια παράσταση μαζί στην Περιφέρεια ή σε άλλους φορείς για να καταλάβουν κάποιοι ότι άμεσα πρέπει να σκύψουν και να δώσουν - ήδη έχετε 3 μήνες, αν δεν κάνω λάθος, για τη χαλαζιακή άμμο, ξέρουμε ότι στο Δημόσιο οι χρόνοι είναι αργοί, αλλά εδώ παθαίνουμε ζημιά. Σας άκουσα λίγο να μιλάτε για εισαγγελείς. Δεν χρειάζεται. Αυτά είναι αρκετά χρόνια πριν, θα ενημερωθείτε, κι εγώ προσωπικά θα σας ενημερώσω ότι αν σκύψτε στους ανθρώπους εκεί στο Δαφνερό, εύκολα θα βρείτε και τη λύση για να δοθεί επιτέλους κι αυτό το νερό με κίνητρο για μας, όχι μόνο να πάρουμε ένα διαυγέστατο νερό, το οποίο πληροφορούμαι ότι από παλιότερες αναλύσεις που είχαμε κάνει είναι και μεταλλικό, έχει 69% μαγνήσιο. Το νερό αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να εμφιαλωθεί και να πωλείται σε ακριβές τιμές. Θα είναι μεταλλικό νερό. δεν θα είναι απλώς νερό εμφιαλωμένο.
Τέλος πάντων, να θέσει αυτό το νερό για να κάνουμε και οικονομία, γιατί πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε κυβικό μέτρο από την Πραμόριτσα είναι πολύ ακριβότερο από οποιοδήποτε κυβικό έρχεται με μια φυσική ροή ή με λιγότερα μηχανικά μέσα, όπως έρχεται το νερό του Μπούρινου και του Δαφνερού. Άραγε, τουλάχιστον για τον οικισμό της Σιάτιστας, θεωρώ ότι εύκολα και χωρίς κόστος, απλώς κάποιος να ασχοληθεί με επιμονή πάνω στο θέμα, θα μπορεί αν δώσει μια λύση που θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Εδώ τώρα έχουμε κι άλλο χαρακτηριστικό γι' αυτά τα νερά. Έχουμε πάρα πολλά καζάνια σε αυτή την πόλη. Υπάρχουν τρίτονα, τετράτονα, δηλαδή το νερό αυτό διατηρείται, αποθηκεύεται, δεν σημαίνει ότι άμεσα καθαρίζεται αυτή η δεξαμενή κι ότι άμεσα απολαμβάνουμε στο σπίτι μας το πιο καθαρό νερό.

Όλα αυτά είναι προβληματισμοί. Πρέπει να τα δείτε, κι εγώ θα επιμείνω στο να σας βοηθήσουμε, όσο μπορούμε βέβαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου